fbpx

Féltékenység – hogyan tudsz leszokni róla?

A féltékenységben az a legrosszabb, hogy mindenféleképpen értelmetlen. Miért?
Ha nem akar elhagyni, azért.
Ha el akar hagyni, azért.

De ha féltékenykedsz, mindenképpen el fog hagyni előbb-utóbb.

Tudom, ettől nem lettél se okosabb se boldogabb. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk, nézzük meg közelebbről, hogy mi okozza és mi is igazából a féltékenység!

Féltékenység
Fotó: Dylan Coulter / Psychology Today

Féltékenység – kiben nem bízol?

Bemutatok három lehetőséget egy kitalált szerelmespár, Gábor és Anna példáján keresztül. Mindjárt látni fogod, hogy a féltékenység minden esetben bizalomhiányról szól így nem a kiváltó helyzeteket kell elkerülni, hanem a bizalmat kell megerősíteni. Lássuk az első helyzetet!

Egy sokaknak ismerős történet

Anna öt csinos barátnőjével elment bulizni, hajnalban fog hazaérni. Gábor pedig majd megőrül a féltékenységtől a négy fal között. Látja maga előtt, ahogy Annát tökéletes testű latin szeretők környékezik meg és ő nincsen ott, hogy távol tarthassa őket! Nem bír elaludni, szinte érzi, ahogy az idegen férfiak szétdúlják a párkapcsolatát. Anna reggel hazaérkezik és egy kialvatlan, zsörtölődő férfit talál, aki felelősségre vonja azért, amit az éjjel el se követett. Mert Anna csak bulizott, semmi “rosszat” nem csinált.

Ha nem elég jó a kommunikáció

A fenti történet jobban érthető, ha Anna és Gábor között nem igazán jó a kommunikáció. Ha úgy érzik, lehet, hogy a másik képes lenne eltitkolni valamit, mert van olyan téma, amit nem tudnának felvetni a másiknak. Ha van ilyen téma, a vonzalom vagy a megcsalás biztosan ezek közé fog tartozni.

Lehet, hogy Annának soha meg se fordult a fejében, hogy félrelépjen, de mivel nincsen teljes bizalom, nem tudják őszintén megbeszélni a felmerülő problémákat egymással, Gábor elkezdi ezt kivetíteni harmadik személyekre. Gábor szereti Annát és nem akarja elveszíteni, ezért képtelen kezelni azt a helyzetet, amire úgy érzi, nem lenne rálátása. Ezért eltiltja Annát a bulizástól vagy folyamatosan felhívogatja, ellenőrzi vagy csak minden alkalommal kiborul, amikor Annát “a hatókörén kívül” tudja.

Megoldás

Az biztosan nem megoldás, hogy a szabadságában korlátozom a páromat, mert nekem kényelmetlen valami. Ha eljuttok a kommunikációnak arra a szintjére, hogy el tudjátok hinni, a másik elmondaná, ha vonzalmat érezne egy harmadik ember iránt, hogy közösen oldjátok meg a helyzetet, nem lesz félnivalótok. Ha eljuttok odáig, hogy meg tudnátok bocsátani a másiknak egy kisiklását, mert a kapcsolatotok többet ér annál, hogy egy részeg este örökre tönkretegye – tudtok majd hinni benne, hogy nem történik semmi a tudtotokon kívül. Tehát vegyétek elő a nehéz témákat és beszéljétek meg! Beszéljétek át egymás korábbi kapcsolatait! Gyakoroljátok az őszinteséget és a megbocsátást! Ha kell, forduljatok párterapeutához! Amint tiszta helyzetet teremtetek, megoldódik a féltékenység kérdése is.

Ha Gábor nem bízik eléggé – önmagában

Emlékszel, mit képzelt Gábor? “Annát tökéletes testű latin szeretők környékezik meg” Ezek a férfiak jobbak, erősebbek, szebbek, okosabbak, jobban táncolnak stb. mint ő! Mi van, ha nem vagyok elég jó a páromnak? Mi van, ha talál jobbat? Szeret engem eléggé? Lehet engem egyáltalán szeretni?

Milyennek látod magadat?

Tudod, én tizenhat évesen kezdtem el kopaszodni. Nagyon sokáig nagyon nehéz volt elhinnem, hogy lehet olyan nő, akit ez nem taszít. Hogy vagyok elég jó. A dolog akkor oldódott fel bennem, amikor egy lánynak megmutattam, hogy néztem ki hosszú hajjal. Rám nevetett és azt mondta: “látod, sokkal jobban áll, hogy kopasz vagy!

Sose gondoltam erre a lehetőségre. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és megtanultam a saját értékemet. Lehet, hogy nem én vagyok a legjobb testű férfi és nem nekem van mondjuk a legnagyobb autóm, de tudom, hogy mit talál meg bennem az a nő, aki kapcsolódik hozzám. Tudom, mit tudok adni és igyekszem napról napra jobb lenni ebben!

Megoldás

Ha Gábor megérti, hogy elég jó Anna számára (és ebben Annának óriási felelőssége van, hogy ezt kimutassa Gábor felé!), akkor Gábor meg fogy nyugodni. Meg kell erősítenetek egymást abban, hogy csodálatos, értékes és izgalmas embernek tartjátok a párotokat. És ezt nem csak egyszer – minden nap. Ha ezt meg tudjátok tenni, rengeteget javulhat a helyzet. Gábornak pedig – ha továbbra is önértékelési gondjai vannak – érdemes lehet szakembert felkeresnie, hogy terápiában értse meg és dolgozza fel azokat a sérüléseit, amelyekből ez következik.

Ha Gábor birtokló

Megeshet, hogy Anna és Gábor kommunikációja tökéletes és Gábor önértékelése is a toppon van, mégsem szeretné, ha Anna kontroll nélkül létezhetne. Azért, mert Gábor nem (csak) szeretni, hanem birtokolni is akarja a kedvesét.

A Felnőtt dolgok elsősorban a nyitott kapcsolatokról szól, magam is poliamor vagyok, tehát elfogult a kérdésben. De azt minden féle és fajta kapcsolódás esetén ki merem jelenteni, hogy senkinek sincsen joga korlátozni, birtokba venni a másikat! A párod nem a tiéd. A párod veled él. Együtt. Melletted. Közösen. Nem tulajdonod – és ő sem alacsonyíthatja magát odáig, hogy a birtoktárgyaddá váljon. Ez lehet, hogy szokás és gyakorlat, de baromság.

Megoldás

Gábornak sürgősen meg kell tanulnia adva, nem birtoklón szeretni. Meg kell értenie, hogy a párja egy független, erős és önálló személy – vagy ha nem az még, az ő feladata segíteni azzá válni. Csak két egyenlő és szabad ember alkothat működő párkapcsolatot. Aztán ez a két egyenlő és szabad ember dönthet úgy, hogy monogámok lesznek, dönthet úgy, hogy nem járnak el bulizni külön – de csakis saját és szabad döntésből. Ha ez az egyenlőség és szabadság nincsen meg nálatok, a kapcsolatotok egy bizonyos ponton tönkre fog menni. Lehet, hogy évek múlva. De nem rabságra és nem tulajdonnak vagyunk teremtve! Ha nem sikerül ezt elfogadni, forduljatok szakemberhez! És ha te vagy az elnyomott fél, ne sokat gondolkozz a szabaduláson!

Ha Anna adott már okot a féltékenységre

És van a harmadik lehetőség: amikor Annára Gábor jogosan lehet féltékeny, mert Anna nem tiszteli Gábort eléggé és bár most éppen nem történt semmi, könnyen megeshet, hogy a következő alkalommal fog.

A példa éppen nőt hoz, de természetesen lehetne a felállás fordítva is!

Van egy rossz hírem: erre a nyitott kapcsolat nem lesz megoldás. A nyitott kapcsolatok csak akkor működnek, ha a nyitó pár biztos alapokkal bír és szilárd egységben vannak. Ha egy egyébként is “megcsalós” kapcsolatban próbáljátok legalizálni a félrelépést, amelyből hiányzik a tisztelet és az egymás iránti empátia, ezer százalék, hogy óriásit fogtok sérülni. Aztán életetek végéig meg lesz a véleményetek a nyitott kapcsolatokról.

Megoldás

Mentsétek meg a kapcsolatot, ha menthető! Dolgozzátok fel azokat a sérelmeket, amelyek idáig vezettek. Nem a megcsalás és a féltékenység az igazi problémátok – ez csak egy tünet…

Ha pedig Anna menni szeretne, de nem mer vagy más ok tartja a kapcsolatban, például mert anyagilag nem független, itt lehet az ideje az elengedésnek is. Jobb időben, barátként, mint megvárni, amíg ellenségekké váltok…

Összegzés

Láthatjátok, hogy a féltékenység gyökere mindig sokkal mélyebbre nyúlik, mint egy-egy esemény, élethelyzet megítélése. Éppen ezért kell a kísértésektől való menekülés helyett azt megvizsgálnotok, miért vagytok megkísérthetőek.

És hogy baj-e igazából, ha megkísérthetőek vagytok? Nem lehet-e, hogy mindketten vágytok azokra az élményekre, amelyeket a kapcsolatotok nyitottá alakítása hozhatna csak fel sem mertétek eddig vetni. Vagy nem is tudjátok, hogy lehetne akár úgy is…

Itt a Felnőtt dolgok oldalán rengeteg tanácsot és tapasztalatot találtok a témában, ha érdekel. Ne felejtsetek el feliratkozni a hírlevelünkre további izgalmas cikkekért és jelentkezzetek a titkos Facebook csoportunkba.

Isten hozott körünkben!

Ágoston László névjegye

Operaénekes, blogger, poliamor. A Felnőtt dolgok alapítója.

Szóljon hozzá!

Kosarad tartalma