fbpx

Egy kapcsolat kinyitása – lépésről lépésre

A nyitott kapcsolat olyan, mint egy tűzpiros Ferrari: az átlaghoz képest elképesztő élményeket lehet szerezni vele, de egy gyakorlatlan sofőr pillanatok alatt összetörheti magát és másokat is veszélybe sodorhat vele. Sokan vannak, akik próbálkoztak már a nyitott kapcsolat valameny formájával és olyan súlyos érzelmi sérüléseket szenvedtek, hogy soha többé nem szeretnének hallani róla.

Ha minden “balesetet” elkerülni nem is lehet (ahogyan a hagyományos kapcsolatokban sem!), azért szeretnék egy rövid útmutatót adni azoknak, akik még az út elején vannak. Meg kell magatoknak adnotok az időt a fejlődésre és az esélyt a hibázásra. A nyitott kapcsolat csak akkor működtethető egészségesen, ha minden bevont fél átment már az alábbi fejlődési szakaszokon.

0. szakasz: Mi a motivációtok?

Tudod, egyetlen feleségverő, erőszakos férj se pofonnal kezdte az ismerkedést. Rengeteg mérgező, lélekölő kapcsolat kezdődött álomszerűen. A kérdés, hogy a tiétek most milyen. Erős vagy válságban van?

Biztosan akarod vagy csak a párodnak szeretnél megfelelni?

Talán a leggyakoribb hiba, hogy sokan egy nem működő, válságban lévő kapcsolatot próbálnak megmenteni a nyitással vagy valamelyik fél azért hagyja magát rábeszélni, mert fél, hogy különben szakítás lesz a dolog vége.

A nyitott kapcsolat nem gyógymód. Nem fog helyrehozni titeket – ellenben tökéletesen rámutat a gyengeségeitekre, felerősíti azokat és ha nem álltok szilárd lábakon, ha nem elég erős a kötelék és a megértés köztetek – tönkretesz.

Mi van a felszín alatt? Mennyire szilárd a kapcsolatotok? És miért akartok nyitott kapcsolatot?

Éppen ezért mindenek előtt vizsgáljátok meg, mi a motivációtok! Egy jól működő kapcsolatot akartok még jobbá tenni, bíztok egymásban és képesnek érzitek magatokat, hogy bármit megoldjatok szeretetben? Hajrá! Egy csodálatos utazásba kezdhettek bele, ami többé tesz és hatalmas élményekkel ajándékoz meg!

Problémáitok vannak? Már most is nehézségekkel teli az egymással való kapcsolódásotok? Előbb tegyétek rendbe magatokat és szilárdítsátok meg a kapcsolatotokat. Enélkül olyan – a nyitó példával élve -, mintha egy törött tengelyű autóval állnátok be az autóversenybe!

1. szakasz: Őszinteség

Tudtok őszinték lenni egymáshoz? Mármint tényleg őszinték. Vannak súlyos titkaitok, amelyek elválasztanak? Miért félsz ezeket elmondani? Csak te nem mersz őszinte lenni, mert mondjuk korábban rossz tapasztalataid voltak vagy valóban veszélyes volna, ha a párod mindent tudna rólad?

Le kell vetnetek az álarcaitokat

Az őszinteség virága csak a bizalom termékeny földjéből sarjadhat ki. Őszinteség és bizalom – ez a legalapja bármilyen nyitott kapcsolatnak. És a gyakorlatban mindkettőre óriási szükségetek lesz.

Öntsetek tiszta vizet a pohárba. Számoljátok fel a titkaitokat, legyetek őszinték az el nem mondott fájdalmakkal, félelmekkel, sértettségekkel kapcsolatban. Ne maradjon semmi, ami közétek állhat, ne cipeljetek súlyt a vállatokon!

Egy új, magasabb szinten kell kapcsolódnotok egymáshoz, ha eddig nem így lett volna. Szerencsés esetben ma este leültök és átbeszélitek mindazt, ami problémát jelenthet köztetek. Őszintén és bizalommal. Ha erre nem vagytok most képesek, jussatok el idáig. Ez akkor is szükséges, ha hagyományos monogám kapcsolatban éltek tovább.

De arra vigyázzatok, hogy mindig a megoldás, sohasem a másik hibáztatása legyen a cél!

A legmélyebb rétegek feltárása sok fájdalmat hozhat felszínre – így gyógyultok. Arra figyeljetek, hogy végig támogatóak tudjatok lenni egymással és ne fajuljon ez a belső munka értelmetlen veszekedéssé!

2. szakasz: Megbocsátás

Ha felfeditek a másik előtt a legvédettebb és legsérülékenyebb éneteket, fel kell készülnötök arra, hogy adjatok és kapjatok is megbocsátást. Nem élhetsz vissza a másik őszinteségével – és ez bizony a te felelősséged! Az is lehet, hogy ő nem fogja tudni könnyen, finoman és nem vádlón megfogalmazni, ami benne van. Az is lehet, hogy nem lesz könnyű végighallgatnod, amit mondanak neked. De muszáj, hogy ne az egód, az önérzeted, hanem a megoldás kerüljön előtérbe. Ne feledd, hogy mindketten ugyanazt akarjátok: egy felszabadult, erős, őszinte kapcsolatban élni, ahol bármit meg tudtok osztani egymással!

Meg kell tudnotok gyógyítani egymást. Ezért vagytok együtt. Nem azért, hogy állandó védekezésre rendezkedjetek be egymással szemben!

Tudnotok kell lemeztelenedve, páncélok és fegyverek nélkül megállni egymás előtt.

Csodálatos érzés, amikor úgy vagy együtt valakivel, hogy tudhatod, mindent meg tudtok beszélni és ha őszintén kéritek, őszintén meg is tudtok bocsátani egymásnak.

3. szakasz: A másik vágyainak elismerése

Egy swingerről, poliamoriáról, nyitott kapcsolatról szóló oldalon adódik, hogy egyből mások iránt érzett szexuális vágyakra gondolj ezen a ponton, de most mégsem csak erre gondolok.

Ismeritek például az öt szeretetnyelvet? Vajon tudjátok már egymást jól szeretni, valóban azt adni, amire vágyik a másik?

Te hogyan szereted, ha szeretnek? Ajándékokkal? Elismerő szavakkal? Szívességekkel? Érintéssel? Minősgi együtt töltött idővel? (forrás)

“A szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Az öt szeretetnyelv a következő:
Elismerő szavak
Minőségi idő
Ajándékozás
Szívességek
Testi érintés
Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelve, amelyek mélyebben hatnak ránk az összes többinél.” Te tudod, mire reagál igazán jól a másik? (Ha szeretnél többet olvasni a témában, ajánlom ezt a linket.)

És igen, természetesen ide taroznak a szexuális vágyak is. Ismerjétek meg! Próbáljátok ki! Legyetek nyitottak! És figyeljetek oda a másikra, védjétek egymást nagyon!

4. szakasz: Melyik nyitott kapcsolat?

Szóval a kapcsolatotok erős, szilárd alapokon nyugszik, tudtok egymáshoz teljesen őszinték lenni, gyakoroljátok a megbocsátást és ismeritek egymás vágyait? Akkor meg tudjátok azt is nyíltan beszélni, mik lesznek a szabályok. Három opciótok van: a swinger, a poliamoria és a nyitott kapcsolat.

Dia Jessica O’Reilly előadásából


Klasszikus nyitott kapcsolat

Ez a legkisebb bevonódást igénylő nyitott kapcsolat – forma. A pár mindkét tagja egyformán megengedi a “félrelépést” a másiknak, kifejezetten nem keresik az ilyen helyzetet, de ha mégis megtörténik, nem akadnak fel rajta. Egymás tudtával és beleegyezésével történik minden és természetesen a harmadik féllel is nyíltan beszélik meg a helyzetet.

Saját személyes tapasztalatom szerint ez a forma akkor alakul ki, ha a pár legalább egyik tagja még igazából nincsen kész a kapcsolat kinyitására, de mégis belevágnak. Személyes véleményem szerint az alábbi két forma bármelyike jobb ennél – és ha te nem így látod, érdemes lehet megfogalmaznod magadnak, hogy miért érzel így. Valóban szabadon döntesz? Valóban biztos vagy a kapcsolatotokban? Valóban ezt akarod?

Ne érts félre, ezzel sincsen semmi baj – a lényeg, hogy legyenek őszinte és érvényes válaszaid a fentiekre!

Swinger

A swinger leegyszerűsítve egy harmadik fél bevonását vagy párcserés szexet jelent komolyabb érzelmek nélkül. A fizikai kapcsolódáson túl a lelkit igyekszetek kerülni, hogy a sérüléseket minimalizáljátok. Ez persze nincsen kőbe vésve, az élet alakíthatja ezeket a szabályokat, de kizárólag minden részt vevő fél közös döntése alapján! A világon nincsen nagyobb árulás, mint egy olyan partnert elárulni, akivel nyitott kapcsolatban vagy és akinek mindenek feletti bizalmát élvezed!

További hasznos videó fordításokat találhatsz a nyitott kapcsolatokról itt!

Swingereket elsősorban swinger klubokban és swinger társkeresőkön fogtok találni. Készüljetek fel rá, hogy minden féle és fajta emberrel fogtok találkozni a “legegyszerűbbtől” a magfizikusig. Ne rettentsen el, ha sokan vannak, akikkel nem tudtok összerezonálni! A páros társkeresés sok időt igényel!

Poliamoria

A poliamoria többszerelműséget jelent, a nyitott kapcsolatok legnyitottabb formája. Mind a szexuális, mind az érzelmi szabadságot megadjátok a másiknak. Rengeteg formája van: amikor az eredeti pár “elsődleges”, a további kapcsolódások “másodlagos” prioritásban vannak (de ez semmiképpen sem jelenti a másik kihasználását!) vagy ahol mindenki egyenlő. Vannak, akik együtt élnek többen és közösen vállalnak gyereket, vannak, akik személyesen pár havonta találkoznak. Vannak aszexuális poliamorok, akik nem, vagy nagyon ritkán fekszenek le egymással és vannak, akik “minden virágra rászállnak”.

A közös ezekben a kapcsolódásokban, hogy az érzéki élményeken túl érzelmileg is kapcsolódnak egymáshoz, etikusak és minden résztvevő közös megegyezésével alakítják ki saját szabályaikat.


További hasznos videó fordításokat találhatsz a nyitott kapcsolatokról itt!

Nektek melyik a legszimpatikusabb a fentiek közül? Tájékozódjatok, válasszátok ki azt a nyitott kapcsolati formát, amely nektek a legmegfelelőbb és beszéljétek meg a szabályokat, amelyekhez ragaszodni fogtok!

5. szakasz: Néhány hasznos gyakorlat

Tudom, legszívesebben most nekiugranátok és belevetnétek magatokat a nyitott kapcsolat valamely formájába, de még egy gyarkolatsort hadd javasoljak! A következőkkel modellezzetek le pár érzékeny helyzetet!

Közös társkeresőzés

Töltsétek le a Tindert vagy regisztráljatok bármely ingyenes társkeresőre és ismerjétek meg, hogy milyen a másik ízlése! Előre jelzem: lesz pár dolog, amin el fogtok csodálkozni – és amit jobb otthon megbeszélni, mint mondjuk egy swinger klubban. Próbáld megfigyelni, milyen érzés a számodra, ahogy a párod idegen férfiak vagy nők képeit nézi. Ha bármilyen bizonytalanságot éreztek, mondjátok el egymásnak és közösen találjatok rá megoldást!

Közös felnőtt videónézés

Ha még nem néztetek együtt felnőtt videókat, javaslom, tegyétek meg, mielőtt a valóságban is találkoztok hasonló helyzettel. Vegyétek ezt be a játékaitok közé és figyeljetek egymásra. Mit érzel? Van bármi, ami kellemetlen? Ami bizonytalanná tesz?

Játszátok le fejben

Feküdjetek egymás mellé az ágyban és képzeljétek el az estéteket. Lásd, ahogy a párod éppen egy másik ember miatt megy el fürdeni és másnak akar tetszeni, ezért veszi fel a kedvenc fülbevalóját vagy vasalja ki a legmenőbb ingét. Lásd, ahogy együtt éltek át zavarvaejtő helyzeteket. Beszéljétek meg, mit reagálnátok!

Nem valószínű, hogy bármi is úgy lesz, ahogyan elképzeltétek – a lényeg, hogy érezzétek, mindig és mindenben számíthattok egymásra!

6. szakasz: A szabadság megadása

Ha a fentiek működnek, van őszinteség, bizalom, ismeritek egymás vágyait és segítitek egymás kiteljesedését, aktívan tesztek a kapcsolatotok sikeréért, vannak szabályaitok és tudjátok, mit szeretnétek – itt az ideje kipróbálni!

Kapcsolódás barátokhoz, ismerősökhöz

Gyakori kérdés, hogy mennyire jó ötlet baráto(ka)t bevonni a ti nyitott kapcsolatotokba. Erre ha bárki egyenes választ ad, ne higgyetek neki, mert teljes mértékben embere/párja/helyzete válogatja.

Meg lehet próbálni barátokat bevonni, de fontos, hogy védjétek őket! Teremtsétek meg a lehetőségét. hogy ne érezzék magukat kellemetlenül, ha nemet akarnak mondani.

Egy puhatolózó beszélgetés, a téma általános felvetése még biztos, hogy nem okozott gondot senkinek. Aztán ha felcsillan a szeme/ük, meglátjátok, hogyan folytatódhat a dolog…

Ha biztos akarsz lenni benne, hogy egy jól működő baráti kapcsolat nem ér kellemetlen véget e miatt, arra ügyelj, hogy semmiképpen se érezze magát kellemetlenül a “külső” fél. Mindig legyen lehetőség könnyen nemet mondani és józanul, tiszta fejjel szülessen meg a döntés.

Társkeresők

A legnagyobb magyar swinger társkereső a Swinger city, közel 20 ezer taggal. (Ennél jelentősen kevesebben vannak azok, akik valóban aktívak is.) Rengeteg nemi szerv látványára és néhány egészen igénytelen fotóra is készülj fel. Illetve (mint minden társkeresőn) sok az úgynevezett “kamus”, aki mondjuk párként regisztrál, de igazából szóló férfi, az utolsó pillanatban lemondja az élő találkozót… Senki se mondta, hogy könnyű a nyitott kapcsolatot üzemeltetők élete!

Gyarkolatilag bármelyik társkereső oldalon próbálkozhattok, de a “hagyományos” oldalakon egy színvallással ér fel, ha párként regisztráltok. Erre ad majd megoldást a hamarosan elkészülő poliamor és swinger társkeresőnk – ne felejtezz el regisztrálni a hírlevelünkre, hogy értesíthessünk, ha elindul!


Szórakozóhelyek

Kifejezetten nyitott kapcsolatban élők számára a swinger klubokon kívül nem nagyon léteznek klubok Magyarországon. De miért is ne próbálnátok ki a hagyományos ismerkedést – akár párban? Vagy miért nem mentek el együtt bulizni? Sokkal többen vágynak bekapcsolódni egy párhoz harmadikként, mint gondolnátok. Persze rengetegen hiába vágynak rá, nem fognak merni… A fontos, hogy mindig tisztelettel és szeretettel forduljatok a kiszemelthez. Az etikus non-monogámiába nem fér bele, hogy tárgyként kezeld a másikat!

Swinger klubok

Egy egyszerű Google-kereséssel számos klubot fogtok találni. A swinger klubok más-más törzsközönséggel és más-más színvonalú szolgáltatásokkal várják a betérőket. Ha egy nem tetszik, érdemes egy másikat megpróbálni. Egyből ne általánosítsatok!

Itt be kell fejezzem, pedig még ezer és egy aspektusa volna a nyitott kapcsolat megélésének. Nézz szét és fogsz is cikkeket találni ezekről itt, a Felnőtt dolgok oldalán. A célunk, hogy segítsünk neked válaszokat és megoldásokat találni, ahogyan nekünk még senki sem tudott segíteni, amikor mi belekezdtünk.

Iratkozz fel a hírlevelünkre és jelentkezz a titkos Facebook csoportunkba itt!

Isten hozott! Örülünk, hogy megérkeztél!

Ágoston László névjegye

Operaénekes, blogger, poliamor. A Felnőtt dolgok alapítója.

Szóljon hozzá!

Kosarad tartalma