fbpx

Híres emberek nyitott kapcsolatai

Az alábbiakban ismert nem monogám párokat és családokat mutatunk be. Csak azokat listáztuk ide, akik közös megegyezés alapján nyitották ki a kapcsolatukat és csak ilyen további javaslatokat fogadunk el.

Sok esetben nem lehet igazán tudni a körülményeket és azt, hogy milyen módon élték meg a nyitott kapcsolatukat - legtöbb esetben az is csodaszámba megy, hogy vállalták a nyilvánosság előtt életmódjukat.

marston-poliamoria

A Marston-család

A Marston professzor és a Csodanők című hollywoodi produkció sikerével minden bizonnyal William Moulton Marston professzor és két partnere (Elizabeth Marston és Olive Byrne), lettek a világ legismertebb poliamor emberei. Martson harvardi pszichológusként megalkotta a hazugságvizsgáló egy korai prototípusát, de leginkább a Wonder Woman képregények kitalálójaként lett ismert. A hármójuk kapcsolatát feldolgozó filmről itt írtunk korábban.

További linkek:

Nyitott házasság ihlette a Wonder Womant

Wonder Woman egy szerelmi és szexuális háromszög végterméke

wonderwoman
nyitott-hazassag

Will Smith és Jada Pinkett Smith nyitott házassága

A hollywoody színész felesége - akivel 1997 óta él házasságban - nem rég hivatalosan is megerősítette, hogy kapcsolatuk nyitott. "Will azt csinál, amit jónak lát, ha utána tükörbe tud nézni, részemről is rendben van."

További olvasnivaló

The truth about Will Smith and Jada Pinkett Smith's 20-year "open" marriage.

 

torocsik-mari-bodrogi-gyula

Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula

A színész pár 9 boldog évet töltött együtt nyitott kapcsolatban.

"Ez azért is volt, mert nem voltunk féltékenyek egymásra. Sem a pályán, sem a magánéletben.  Gyulával mindig tudtuk, hogy mikor van a másiknak valakije. Azt mondtuk, hogy amíg a legfontosabbak vagyunk egymásnak, addig ez nem számít. Mi nem szeretőt tartottunk, hanem futó kalandjaink voltak. Egy éjszaka, és kész. Aztán jött Voith Ági, és akkor megéreztem, hogy ez más. Gyula sem tagadta."

A pár és "szeretőik" azóta is kiváló kapcsolatot ápolnak egymással.

(A kép forrása)

brangelina

Angelina Jolie és Brad Pitt

A világ egykor volt leghíresebb sztárpárja, "Brangelina" is felvállaltan nyitott kapcsolatban élt. Mielőtt bárki is úgy gondolná, ők a tökéletes példa arra, hogy miért nem működhet egy nyitott kapcsolat, ide teszünk egy linket, ami bizonyítja, hogy nem a párkapcsolat formája, hanem Brad Pitt alkoholproblémái vezettek a váláshoz.

nyitott-kapcsolat-mick-jagger

Mick Jagger és David Bowie

A kilencvenes évek elején kezdett terjedni a pletyka, miszerint a két rock idol barátsága több volt, az átlagosnál. Ezt az az Angela Bowie kottyantotta el egy beszélgetős műsorban, aki tíz éven keresztül volt David Bowie felesége - elismerten nyitott kapcsolatban. Ugyanez volt elmondható Jaggerről is. Ennél mélyebben nem is turkálnánk a magánéletükben, ha valakit bővebben érdekel a kérdés, ezt a linket ajánljuk elolvasásra.

 

roosevelt-nyitott-hazassag

Franklin és Eleanor Roosevelt

Az Amerikai Egyesült Államok 32. elnöke, aki 1932-1945 között látta el feladatát, poliamorikus kapcsolatban élt feleségével és számos más, közrendű személlyel. (Forrás) Eleanorról pédául tudott, hogy a férje előtt is nyílt, szerelmi kapcsolatban volt többek közt testőrükkel, Earl Millerrel és Lorena "Hick" Hickok újságírónővel. A kapcsolatuk minőségéről ellentmondóak a források - de ez főleg egy olyan korban nem csoda, amikor az egész ország elől titkolta a Fehér Ház, hogy az elnök kerekesszékes.

peterfy-bori-monogámia

Péterfy Bori

"Én magam a hosszú kapcsolatban hiszek, de a monogámiában nem, és már azt is tudom, hogy a boldogságot nem adják ingyen.” (forrás)

Az ATV-n Jakupcsek Gabriella műsorában szintén a nem monogám álláspontot képviselte. A megélés fomájáról nem nyilatkozott.

warren-buffet-poliamoria

Warren Buffett

A történelem egyik legsikeresebb befektetőguruja, 2008-ban a világ leggazdagabb embere 1952-től felesége haláláig 52 évet élt nyitott házasságban susan Thompsonnal és 1977-ben általa megismert partnerével Astrid Menks-szel, akit 2006-ban, két évvel felesége halála után el is vett.

A kapcsolatukat mindannyian bensőségesnek jellemezték, gyakran küldtek mindhármójuk által aláírt képeslapot barátaiknak.

(A kép forrása)

schrodinger-poliamoria

Erwin Schrodinger

Legtöbben talán "a macskájáról" ismerik a Nobel-díjas kvantumfizikust, de ő az egyik leghíresebb poliamor is a történelemben. Feleségével, Anny Bertellel közösen szerették Hilde March-t, akinek a férje, a fizikus Arthur March, nem csak tudott a dologról, de Anny szeretője is volt. Ők hárman nevelték együtt Erwin és Hilde lányát, Ruth March-t. (Forrás)

A képen a kvantumfizikus családja látható.

lady-gaga-nyitott-kapcsolat

Lady Gaga

Lady Gaga egy interjújában úgy nyilatkozott, hogy "nem szab határt a kapcsolataiban, de a szexet és a szerelmet két különböző dolognak" tartja illetve hogy benne lenne egy édeshármasban. Arra a kérdésre, hogy esetleg ez meg is történt-e már, a felvállaltan biszexuális énekesnő, aki egyébként rendkívül tradicionális családból származik kitérő választ adott

Bertrand-Russel-poliamoria

Bertrand Russel

A Nobel-díjas matematikus, filozófus és szociolgóus a "Házasság és erkölcs" című könyvében már 1929-ben megfogalmazta egy egyenlőségen, közös szabadságadáson, közös értékeken és teljes fizikai és érzelmi intimitáson alapuló nyitott kapcsolat igényét - azaz lefektette a poliamorikus filozófia alapjait. Saját bevallása szerint 1950-ben ezért a művéért kapta meg a Nobel-díjat. Maga is nyitott házasságban élt.

kinsley-poliamoria

Alfred Kinsey

A modern szex-kutatás megalapítója, akinek tudományos munkái megváltoztatták a huszadik század nyugati világ szexualitásról alkotott képét nyíltan poliamor volt és nyitott házasságban élt. Örökségét a róla elnevezett kutatóintézet viszi tovább.

nyitott-hazassag-sartre

Jean-Paul Sartre és Simone de Beauvoir

A 20. századi francia filozófia és a korabeli feminizmus vezéralakja sohasem házasodott össze hivatalosan, de egy élethosszig tartó, poliamorikusnak mondható nyitott kapcsolatban éltek. De Beauvoir élete vége felé a kapcsolatukat nevezte meg élete legnagyobb sikerének.

frida-kahlo-nyitott-hazassag

Frida Kahlo és Diego Rivera

Mexikó ikonja bavallottan nyitott házasságban élt férjével. Frida hódításai között szerepelt a korszak ünnepelt énekesnője Josephine Baker és a híres politikus-forradalmár Lev Trockij is.

Források:

Wikipédia

BBC

stockhausen-poliamoria

Karlheinz Stockhausen

A XX. század egyik legnagyobb német zeneszerzőjének halálhírét két nő jelentette be egyszerre: Suzanne Stephens és Kathinka Pasveer, akik nem csak művészként, de nőként is Stockhausen társai voltak.

(A kép forrása)

 

anais-nin

Anaïs Nin

"Fenntartom a jogot, hogy több embert szeressek egyszerre és hogy gyakran váltogassam a hercegem."

A kubai származású, franciaországi születésű amerikai írónőt gyakran idézik a felvilágosult szexualitás és az etikus non-monogámia úttörői közt. 1973-ban, a női szexualitás elfogadtatása terén nyújtott tevékenységéért díszdoktorrá avatták Philadelphiában, három évvel később pedig az év asszonyának választották.

amanda-palmer-nyitott-hazassag

Amanda Palmer és Neil Gaiman

Az amerikai előadóművész többször is nyíltan beszélt poliamorikus kapcsolatáról férjével.

margaret-cho-nyitott-hazassag

Margaret Cho

A kínai számazású, az Egyesült Államokban élő színész és humorista nem rég egy televíziós műsorban beszélt a férféről és barátnőjéről.

Kosarad tartalma