fbpx

Nyitott kapcsolatban élni nem erkölcstelen?

Miért lenne az? Nem hogy senkit sem sért vagy bánt, de sok embert kifejezetten felszabadít és boldogabbá tesz a többszerelmű lét. Miért lenne valami bűnös vagy erkölcstelen, ami közös megállapodás eredményeként organikusan, a részt vevő felek teljes beleegyezésével történik?

Pontosan az az etikus non-monogámia lényege, hogy száműzze az erkölcstelenséget, a megcsalást, a másik megnyomorítását egy kapcsolatból és a megértést, a minőségi kommunikációt, a problémák elfedése helyett azok megoldását tegye a helyébe.

Etikus - ez ugyanannyira fontos, mint a szóösszetétel második fele! Ráadásul egyik fajtája, a poliamoria - a swingerrel ellentétben - nem is a szexualitást helyezi a középpontjába, sokkal inkább a másik lényének megismerését és a szeretet érzésének megélését. Ehhez persze természetesen kapcsolódik a szex is. De miért lenne ez erkölcstelen?

Hány ember élhet valamilyen nem-monogám kapcsolatban?

Ha a szeretői (nem etikus) viszonyokat is ideszámítjuk, akkor csak Magyarországon belül is milliós lehet a létszám. Ha csak az etikus, nyitott, swingerező vagy poliamor kapcsolatokat, még akkor is több tízezres tömegről beszélhetünk.

Világszinten még meglepőbb az arány: tudtad, hogy például Ororszországban számos politikus kampányolt az elmúlt időkben a többnejűség mellett? (forrás) Hogy az inuitok, a serpák vagy a maszájok máig többférjűek? (forrás) A monogámia sokkal kevésbé egyértelmű életszabály, ha a világ egészét tekinted!

Nem annyira ritka dolog ez, mint amennyire nem divat róla beszélni. Sokan vagyunk és minél többen öntenek tiszta vizet a pohárba, annál tisztábbak lesznek a viszonyok az egész társadalomban! Ne félj, ha megszólítva érzed magad. Nem vagy egyedül!

Ez az egész nem csak arról szól, hogy a férfiak kiélhessék magukat?

A nyitott kapcsolat csak egalitariánus rendszerként működtethető jól. A férfi és a nő teljesen egyenjogú, ezáltal a nők gyakran még jobb helyzetben is vannak, mint a hagyományos kapcsolatokban. Sem a nő, sem a férfi nem tehet benne olyat, ami a másikat hosszú távon negatívan érinti. A nyitott kapcsolat nem intézményesített megcsalás!

Éppen ellenkezőleg: az egymás iránti tisztelet és elfogadás legmagasabb szintje, amikor annyira bízunk a másikban, hogy hajlandóak vagyunk felszabadítani, "kiengedni a ketrecből", bízva abban, hogy láncok nélkül is velünk marad, visszatér hozzánk!

Mit szól a nyitott kapcsolatokhoz Isten?

Ha megnézzük Jézus tanítását, a nagy törvényről, ő is abban foglalja össze a Tanítás lényegét: szeresd felebarátodat, mint magadat, ebből következnek a paráznaságot tiltó törvények is.

Ha a párod, párjaid érdekeit egyenlő fontosságúnak tartod és nem kevésbé fontosnak, mint a saját érdekeid, nem teszel velük olyat, amit nem szeretnél, ha veled tennének - mi lenne ebben a nem keresztényi?

Ne árts és szolgálj mások épülésére! Ez a poliamoria célja is, nem csak a Biblia tanításáé!

Hogyan lehet elkerülni féltékenységet?

A féltékenységgel sokan úgy érvelnek a nyitott kapcsolatokkal szemben, mintha a monogám párkapcsolatokban ez nem lenne jelen. A nyitott kapcsolatokban is jelen van a féltékenység - ez egy természetes érzelem. Azonban a nyitott kapcsolatokban a féltékenységet más módon kezeljük és nem tekintjük legyőzhetetlennek, a feleket irányító erőnek. Erről bővebben itt olvashatsz!

A nyitott kapcsolatoké a jövő?

A nyitott kapcsolat minden formája rendkívül nagy érzelmi intelligenciát és jó kommunikácót igényel, amellyel sok ember nagyságrendekkel szabadabb és boldogabb életet élhet, mint a hagyományos monogám kapcsolati struktúrában, de ez sem való mindenkinek.

Sőt! Vannak, akik a monogámiában tudnak igazán kiteljesedni, vannak genetikusan monogámabb és kevésbé monogám emberek. (forrás

A nyitott kapcsolat azok jövője, akik boldogabbak lesznek általa. Szerintünk a jövőben sokkal többen fognak így élni, széles körben elterjedt lesz ez a kapcsolati forma, de nem "szorítja ki" a monogámiát.

A nyitott kapcsolat nem csak intézményesített megcsalás?

A legkevésbé sem! Ellenzünk minden olyan tettet, ami megbánt, sért, háttérbe szorít bárkit is. A nyitott kapcsolatot nem is szabad senkire ráerőltetni - vagy ha mégis ez történik, ott a filozófia leglényege sérül és a kapcsolat biztos szenvedésre és halálra van ítélve!

Két egyenlő fél képes csak tisztán nyitni további emberek felé - ebbe nem fér bele sem a hazugság, sem a megcsalás, sem az erőszak!

És ha nem akarok egy harmadikkal együtt élni?

Akkor ne tedd. Annyi féle nyitott kapcsolat, ahány féle ember éli. Nincsenek kötelező szabályai a becsületességen és az etikusságon kívül. Senki sem mondja meg, milyen nemű emberrel milyen viszonyt kéne kialakítanod. Senki sem mondhatja meg, mit kell érezned vagy mit kell tenned.

Nem elvárás, hanem szabadság van. A cél az, hogy ti jól működjetek együtt és boldogabban éljetek, mint eddig!

Lehet gyereket nevelni nyitott kapcsolatban?

A válasz abszolút igen. Mi a legrosszabb, ami a gyerekkel történhet? Több ember szereti? Több figyelmet kap? Az alábbi videón például egy mára már két gyereket nevelő triáddal készült interjút találsz!

Kosarad tartalma